Scurt istoric

Istorie Noiembrie 3, 2014

Pe traseul ce duce de la Bicaz spre Lacul Roșu, la ieșirea din comuna Bicazu Ardelean se află cătunul ȚEPEȘENI, parte a satului Bicazu Ardelean. 

Denumirea de Țepeșeni i se trage de la locuitorii care poartă marea lor majoritate numele de Țepeș. Comunitatea este mică, aproximativ 80 de familii.

Această comunitate este pusă sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în cinstea lor, a Sf. Apostoli, a fost ridicată la început, mai precis în anul 1946 o capelă în denumirea locului capolnă. Aceasta capelă a fost construită din lemn, sub forma unei case obișnuite, acoperită cu draniță, prevăzută cu un turn mic pentru clopot. În anul 1961, pe timpul preotului paroh Buga Petre, biserica a fost restaurată, suferind câteva modificări: se mărește pe lungime, i se adaugă străni, căpătând astfel forma actuală de cruce și este acoperită cu tablă.

Biserica din Țepeșeni nu a fost sfințită niciodată.

Ctitorii bisericii au fost locuitorii satului din vremea aceea, iar meșterii au fost din Bicazu-Ardelean, conduși de Țepeș D. Ioan.

În anul 1992, biserica a fost pictată de pictorul Muraru Nicolaevici, preot paroh fiind părintele  Mocanu Ghiță.

Catapeteasma a fost adusă ca donație de la o biserică veche de lemn din parohia Bicaz Chei (6 icoane). Peretele catapetesmei este din lemn debrad și placaj, vopsit, iar icoanele care sunt pictate, nu au valoare artistică.

Preoții care au slujit la această biserică au fost: Chindea Toader, Lazăr Vasile, Boeru Gheorghe, Colceru Emil, călugărul Martinian Conuț, Buga Petre, Mocanu Ghiță, Păduraru Dumitru, Ropotoaia Toader, iar din 2002  Mihai Jitaru.

Până în anul 2002, biserica din Țepeșeni a fost filie a parohiilor Bicaz Chei și Bicazu-Ardelean. Prin decizie mitropolitană, din anul 2002 filia Țepeșeni devine parohie iar paroh este hirotonit pe 17 iulie 2002 preotul Jitaru Mihai.

În anul 2004 credincioșii parohiei împreună cu preotul și cu ajutorul primarului de atunci în persoana domnului Bobescu Gheorghiță au concesionat o suprafață de teren din domeniu public, pe care au construit în anul 2006 o casă socială.

Suprafața de teren concesionată a fost sfințită în vara anului 2004 de Preasfințitul Episcop  Calinic Botoșănaenul pentru a se construi aici o Sfântă Biserică ușor accesibilă, deoarece este cam greu să ajungeți la noi la biserică, pentru că ea se află la loc înalt.

Locuitorii parohiei noastre, sunt oameni de munte adevărați, harnici, credincioși cu frică de Dumnezeu și cu multă dragoste față de Biserică.

Ei se ocupă cu arderea varului, cresterea vitelor și din ce în ce mai puțin cu comercializarea lemnului.

- Cu ajutorul lor am reuşit să schimbăm uşile la biserică, să vopsim tabla de pe biserică şi să pune muluce și burlane.

- În anul 2006, luna mai, am început construcţia unei case sociale: casă deprăznuire şi casă parohială, construcție cu două nivele, încheiată în luna septembrie 2006 când am acoperit-o cu tablă lindab de culoare maro, urmând a începe lucrările de finisare. Din 2006 până în 2011, am tencuit interiorul, am tras glet, am pus tâmplărie termopan la interior și exterior, am construit o sobă mare pentru sala de mese, am pus gresie și faianță în bucătărie, cămară și casa scări, iar sala de mese a fost dotată cu mese, bănci, veselă și vase pentru pregătit hrana. Chiar dacă lucrările nu sunt finalizate, credincioșii folosesc această clădire cu diferite ocazii: hram, cercuri pastorale, ședințe și praznice. La această lucrare am muncit împreună cu credincioșii foarte mult, am mers în pădure la adus lemn, am tăiat la gater, am săpat fundații, am umblat pentru proiect, avize și autorizație, am mers din casă în casă și am strâns bani, am făcut colecte și în străinătate, am obținut da la fabrica de ciment, mai cu seama de la directorul de atunci Nicolae Sălăjan tot cimentul necesar pentru constructia casei.

- În anul 2004 am spălat pictura din Sfântul Altar pentru că era mucegăită din cauza condensului,

- În 2005 am  cumpărat mochetă în toată biserica,

- În cei aproape13 ani de preoție, am dotat Sfânta biserică cu:

  • Obiecte liturgice, veșminte și cărți după cum urmează: 1 rând Sfinte vase, 2 Sfinte Evanghelii, una argintată și una aurită, Sfântul Epitaf, Icoane praznicale și ale unor sfinți,  3 Sfinte Cruci pentru Sfânta Masă, 1 Cristelniță pentru Sfântul Botez, 1 vas pentruAghiasmă, 1 set cununii, 7 rânduri de veșminte preoțești, 4 seturi de veșminte pentru împodobit Sfânta Biserică, 2 cadelnițe aurite, Mineie pe toate lunile, Catavasier, Cântările Sfintei Liturghii, Triod, Penticostar, Panihidă, 2 Liturghiere, Molitfelnic, Aghiazmatar, Cazania, Slujba Învierii şiApostol, Sistem de sonorizare.
  • Mobilier bisericesc: Sfânta Cruce mare de lângă Sfânta Masă, Iconostasul la Maica Domnului, Iconostasul Mântuitorului, 8 sfeșnice din lemn de aprins lumânări în biserică, 1 lumânărar mare din metal pentru aprins lumânări afară.

Pe plan liturgic:

Avem următorul program de slujire liturgică:

Duminica – Utrenie, Acatist și Sf. Liturghie,

Vinerea în posturi – Aghiasmă și Sf. Maslu,

Sâmbăta pomeniri pentru cei adormiți și Vecernie,

În cursul săptămânii săvârșesc Sf. Liturghie doar când e sărbătoare cu Cruce roșie și la unele sărbători importante cu cruce neagră,

În posturi avem program special ce include și programul de spovedanie,

În cursul anului bisericesc împreună cu părinții din cercul pastoral misionar săvârșim la fiecare parohie (7 la număr) în fiecare post Sf. Maslu și la hramuri și cercuri pastoral misionare Taina Sf. Liturghie în sobor,

Particip cu multă dragoste la toate activitățile liturgice ce se desfășoară pe raza protopopiatului și nu numai.

Îmi place să slujesc și fac aceasta cu toată dragostea, responsabilitatea și respectul față de cele sfinte.

Pe plan social-caritativ:

- În 2005 am organizat colecte de alimente, înbrăcăminte, pături și apă pentru sinistrații din Galați;

- Am facut pachete cu alimente și dulciuri pentru bătrânii bolnavi și singuri;

- Am făcut pachete pentru copii la crăciun;

- Am oferit copiilor la începutul anului școlar când am avut posibilitatea câte o carte și un ghiozdan;

- Am îndemnat la spovedanie pe cei cu o stare financiară mai bună să-i ajute pe cei săraci;

- Am organizat colecte de bani pentru copii bolnavi;

- Am organizat colectă de alimente pentru unele manastiri din zonă;

- Am vizitat bolnavii cu diferite ocazii, i-am spovedit și împărtășit, le-am oferit daruri de crăciun;

- Cu câțiva copii buni, am mers pe la casele bătrânilor bolnavi și i-am colindat;

- Am strâns în luna decembrie a anului 2011,  alimente pentru Cantina socială a Protopopiatului;

- În luna august a anului 2009 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan  am făcut o vizită misionară la unii credincioși ai parohiei care lucrează în străinătate.

Pe plan cultural-educativ:

- Am predat religia pe o perioadă de 4 ani la mai multe școli din orașul Piatra Neamț și în Comuna Bicazu Ardelean. În Piatra Neamț la Grupul Școlar nr.9, la Liceul Gheorghe Cartianul, la Școala generală nr. 3, la Școala generală Spiru Haret, iar la sat am predat la școlile din Comuna Bicazu-Ardelean;

- Am organizat o bibliotecă parohială ce se află în biserică;

- Am pus în aplicare proiectul Hristos Împărtășit copiilor;

- Am participat la ateliere de formare pentru Proiectul Hristos Împărtășit copiilor;

- Am participat la ateliere de formare pentru Proiectul Alege Școala;

- Am prezentat proiectul Hristos Împărtășit copiilor preoților din cercurile pastorale Bicaz oraș , Bicazu-Ardelean și Bicaz Chei;

- Am fost implicat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel  din mai până în septembrie 2010 ca asistent în tabăra de creiație de la Durău, din cadrul ”proiectului Alege Școala!”. Activitate care a necesitat o foarte mare implicare, deoarece în tabără au participat aproximativ 1800 de copii;

- În luna august 2010 am trimis 3 copii  în tabăra ”Floare de colț” a Mitropoliei Moldovei, fără să plătească ei;

- Din luna aprilie și până pe 30 septembrie 2011 am fost angajat  ca director de tabără, ocupându-mă de organizarea și buna desfășurare a taberei de copii Licăr de lumină de la  Miclăușeni, Județul Iași din cadrul proiectului ”Alege școala!”, tabără în care au participa un număr de 1056 de copii, și trebuie spus că timp de o săptămână fiecare serie de copii au beneficiat de transport, masă cazare, activități educativ religioase, artistice și de creație, cu toate materialele necesare la dispoziție fară să plătească nimic;

- Am participat la Patriarhie la expoziția creiațiilor făcute de copii în tabăra din Durău, pe 05 decembrie 2010;

- Am înpărțit iconițe și cărți de rugăciuni credincioșilor la diferite slujbe, sau atunci când i-am vizitat cu diferite ocazii;

- Am oferit tinerilor căsătoriți Sfânta Scriptură, icoane și cărți de rugăciuni;

- Am susținut împreună cu părinții din cercul pastoral la fiecare parohie diferite concerte la Paști și la Crăciun;

- Făcând parte din corul Protopopiatului, am participat activ la concertele organizate și la tot ceea ce ține de organizarea unui astfel de eveniment;

- Tot timpul i-am îndemnat pe copii să participe la cântarea din biserică.

Realizările de până acum pentru mine sunt foarte mari, deoarece parohia este foarte mică, situată în zonă misionară, cu mulţi bătrâni, cu puţini tineri care să aibă un loc de muncă legal şi stabil, iar venitul care venea populaţiei din arderea varului a dispărut deoarece pe piaţă sunt nenumărate materiale de construcții moderne.

Acum la încheiere vă mulțumesc că ați avut bucuria de a vă opri un moment la parohia noastră, mulțumesc pe această cale credincioșilor care cu multă dragoste susțin activitățile parohiei noastre și dacă va plăcut ceea ce ați descoperit astazi în aceste randuri, mâine vă așteptăm și pe dumneavoastră să gustați din aerul sănătos de munte, să vă bucurați de peisajul superb și de ce nu de o rugăciune înălțată către cer de aici din bisericuța noastră. Dumnezeu pentru rugăciunile sf. Ap. Petru și Pavel ocrotitorii parohiei noastre să miluiască și să ne mântuiască pe noi totdeauna acum și pururea și în veci vecilor Amin.