Pe traseul ce duce de la Bicaz spre Lacul Roșu, la ieșirea din comuna Bicazu Ardelean se află cătunul ȚEPEȘENI, parte a satului Bicazu Ardelean.
Denumirea satului Țepeșeni provine de la numele de familie „Țepeș”, purtat de majoritatea locuitorilor.
Această comunitate se află sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În cinstea lor, în anul 1946 a fost ridicată o capelă cunoscută în zonă sub denumirea de capolnă. Construită din lemn, în forma unei case obișnuite, capela era acoperită cu draniță și avea un mic turn pentru clopot.
În anul 1961, în timpul păstoririi preotului paroh Buga Petre, lăcașul de cult a fost restaurat și modificat: a fost extins pe lungime, i s-au adăugat străni, căpătând forma actuală de cruce, iar acoperișul a fost înlocuit cu tablă.
Ctitorii bisericii au fost locuitorii satului din acea perioadă, iar meșterii au provenit din Bicazu-Ardelean, fiind coordonați de Țepeș D. Ioan.
În anul 1992, biserica a fost pictată de pictorul Muraru Nicolaevici, sub îndrumarea preotului paroh Mocanu Ghiță.
Catapeteasma a fost primită ca donație de la o veche biserică de lemn din Parohia Bicaz Chei (șase icoane). Structura catapetesmei este realizată din lemn de brad și placaj vopsit. Icoanele, deși pictate, nu prezintă o valoare artistică deosebită.
Până în anul 2002, biserica din Țepeșeni a fost filie a parohiilor Bicaz Chei și Bicazu-Ardelean. Începând cu anul 2002, prin decizie mitropolitană, filia a fost ridicată la rangul de parohie, iar la data de 17 iulie 2002 a fost hirotonit ca preot paroh părintele Mihai Jitaru.
În anul 2004, credincioșii parohiei, împreună cu preotul paroh și cu sprijinul primarului de atunci, domnul Bobescu Gheorghiță, au obținut concesionarea unei suprafețe de teren din domeniul public, în vederea construirii unei case sociale. Terenul a fost sfințit în vara aceluiași an de către Preasfințitul Episcop Calinic Botoșăneanul, fiind destinat ridicării unei biserici mai accesibile, întrucât locașul de cult se află într-o zonă înaltă, greu accesibilă.
În luna mai 2006 au început lucrările de construcție a unei case sociale – clădire cu dublă funcționalitate: casă de prăznuire și casă parohială, cu două nivele. Aceasta a fost acoperită cu tablă Lindab maro în luna septembrie 2006, urmând execuția finisajelor. Lucrările interioare au fost finalizate în perioada 2006–2011, iar sfințirea casei sociale a avut loc în anul 2015.
Ulterior, biserica parohială a fost supusă unui amplu proces de restaurare și reînnoire, care a inclus: înlocuirea în totalitate a învelitorii din lemn a pereților exteriori, executarea unei noi picturi interioare în tehnica fresco, înlocuirea catapetesmei cu una nouă, sculptată în lemn de esență tare, dotarea cu mobilier liturgic nou (străni, tetrapoade, jilț arhieresc) și refacerea acoperișului, care a fost înlocuit cu un sistem de învelitoare modern, adaptat stilului arhitectural al bisericii.
Sfințirea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul Țepeșeni, comuna Bicazu-Ardelean, județul Neamț, a avut loc în ziua de duminică, 11 septembrie 2022. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor din localitate și din împrejurimi.
Preoții care au slujit de-a lungul timpului la această biserică sunt:
Chindea Toader, Lazăr Vasile, Boeru Gheorghe, Colceru Emil, călugărul Martinian Conuț, Buga Petre, Mocanu Ghiță, Păduraru Dumitru, Ropotoaia Toader, Mihai Jitaru, iar din noiembrie 2023, părintele Grigore Guzun.